vendredi 29 avril 2016

NOVINARKA CHARLIE HEBDOA U ZAGREBU ‘Cenzura je opasnija od prijetnji. Demokraciju ubijamo sami!' (Patricia Kiš)

- Vlastita cenzura opasnija je i od samih prijetnji. Demokraciju ubijamo sami, anticipirajući što joj nasilje može učiniti, kaže Fourest
Caroline Fourest bila je višegodišnja novinarka Charlie Hebdoa, potom kolumnistica nedjeljom u Le Mondeu, a sada je na Radio Franceu, snima dokumentarne filmove i piše knjige, od kojih je najpoznatija ona o Marine Le Pen. U Francuskoj je već godinama svima znano ime, a u svijetu je postala poznata nakon što ju je cenzurirao Sky News.
Naime, nakon ubojstava u Charlie Hebdou, željela je u javljanju uživo pokazati naslovnicu s prorokom Muhamedom, zbog koje su stradali njezini kolege, nakon čega je snimatelj sklonio kameru i javljanje je prekinuto.

Ubojstvo Van Gogha

Njezino predavanje, zakazano za jučer u Novinarskom domu, “Europa s izazovima fundamentalizma i populizma”, nije najavljivano posljednjih dana u obavijestima koje su slali organizatori Festivala francuske kulture “Rendez-vous”, čija je gošća, a odaslane su striktno osobne pozivnice. Sve je to dio protokola, kaže C. Fourest, koji posljednjih mjeseci prati njezina predavanja zbog opasnosti od rizika. Razgovarale smo ujutro, prije predavanja.
U Hrvatskoj se raspravljalo treba li odustati od izvedbe predstave prema romanu Michelea Houellebecqa “Elementarne čestice” zbog rizika za koji se smatra da ga nosi. Zaključeno je da ipak ne...
- Ovakvi problemi danas postoje u čitavoj Europi. Poznata je rečenica stradalog urednika Charlie Hebdoa Stephanea Charbonniera, mojeg dragog prijatelja, koji je rekao da se više boji tišine nego ekstremista. Da je više kolega podržalo danske novine (Jyllands Posten 2005., op. a.), koje su objavile crteže proroka Muhameda, da su svi objavili te crteže, tko zna, možda bi moji kolege danas bili i živi. Sjetite se i cenzure koja je zavladala nakon ubojstva Thea Van Gogha. Ta je vrsta cenzure opasnija i od samih prijetnji. Sami ubijamo demokraciju, anticipirajući što nasilje može učiniti demokraciji.

Vjerski fanatizam

Ni vaše predavanje u Zagrebu nije bilo baš razglašeno u medijima?
- To je, nažalost, dio procesa koji me čuva, o nekim detaljima i ne smijem govoriti. Previše bi koštale sigurnosne mjere da predavanje, na kojem je inače i policijska zaštita, svagdje bude objavljeno.
No, sigurna sam da ću doprijeti do ljudi do kojih trebam, pa i kroz intervjue.
Nije idealno, no to je sada dio stvarnosti suradnika Charlie Hebdoa i svih nas koji javno govorimo protiv ekstremizma. U tom oprezu nastojim postići ravnotežu između naivnosti i paranoje. Terorista je, ipak, samo nekoliko.
S kojih sve strana osjećate prijetnje?
- Različite su. Nedavno su me pretukli na demonstracijama za prava gay zajednice, jer su me prepoznali s javnih nastupa, a neko sam vrijeme bila i na čelu te zajednice u Francuskoj.
S druge strane, islamisti vas žele ubiti ako mislite drukčije. U Francuskoj živi više od dva milijuna muslimana, većina ih poštuje sekularizam, no vrlo mali dio postaje sve ekstremniji.
I katolički i islamski ekstremisti protiv su mog djelovanja jer se borim protiv svih oblika vjerskog fanatizma.

Knjiga o Marine Le Pen

Zašto ste s Fiammettom Venner napisali knjigu o Marine Le Pen?
- M. Le Pen pokušava prikazati svoju stranku, Nacionalnu frontu, kao sekularističku da bi pobijedila na izborima. No, riječ je o stranci u kojoj iza scene postoji najviše fanatika i ksenofoba.
Često imate ista gledišta kao i Bernard Henri Levy. Nedavno sam ga intervjuirala, i on smatra da su danas najveće prijetnje ISIL i - Putin.
- Naivni smo oko Putinovih namjera. Druga je to vrsta prijetnje, on neće slati ubojice, no on plaća i kupuje mnoge političare, sve je više političara i u Europskom parlamentu koji su bliski ruskoj propagandi. Za njega su i ekstremna desnica i ekstremna ljevica. Razočarana sam prijateljima iz krajnje ljevice koji su slijepi na Putina i na situaciju u Ukrajini, na agresivni kolonijalizam, gori od američkog.

'Riskirala sam život, a kolege sa Sky Newsa su me izdali'

Kako ste se osjećali kada vas je Sky News cenzurirao u javljanju uživo, kada ste nakon ubojstava vaših kolega željeli pokazati naslovnicu uživo?
- Očajno. Riskirate svoj život radeći svoj posao i onda vas izdaju vaši kolege. Nije bilo stvarnog rizika na ovoj televiziji, u većoj su opasnosti bili moji turski i arapski kolege, pa su svejedno objavili naslovnicu. Mogli su i osuditi naslovnicu, ako su željeli, no morali su je pokazati. Ovako je ispalo da su moji kolege napravili nešto čega se treba sramiti.
Što su ubojice postigli? Charlie Hebdo, koji se prodavao u nekoliko desetaka tisuća primjeraka, sada se prodaje u četiri milijuna?
- Čak i osam, ako računate primjerke koji se prodaju na ulici.
Probudila se ne samo Francuska nego se probudio i ostatak svijeta. Pogreška koju činimo u odnosima prema fanaticima jest da im dajemo da misle da nemamo snova niti utopiju. To nije istina.
No, ISIL je sve opasniji?
- Živim u zemlji gdje nas država štiti što više može. Ne postoji nulta točka rizika, no kada idemo na važan događaj, imamo policijsku zaštitu.
U Sjedinjenim Američkim Državama i u Velikoj Britaniji ideja je, pak, ako se na sveučilištu organizira debata o slobodi govora, da radi ravnoteže, praktički, pozovu nekoga tko je protiv terorizma i nekoga tko je za terorizam.
Gostujete li na sveučilištima tih dviju zemalja, policija njima poslije šalje račun za zaštitu. To ubija demokraciju. Ekstremisti, pak, ne trebaju zaštitu i svagdje mogu govoriti otvoreno.



Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire